Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Oι διακοπές και εμείς.....με ασφάλεια

Καλησπέρα....Μου ζητήθηκε να γράψω κάποια πραγματάκια για την ασφάλειά μας όσο αφορά την υγεία την δική μας και της οικογένειάς μας...Δύσκολο θέμα καθώς από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω!Έτσι λοιπόν άνοιξα τα βιβλία μου,μάζεψα και μερικές διευθύνσεις από το νετ και αρχίζουμε.....

1.ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Οι ταξιδιώτες χωρίζονται σε αυτούς που είναι υγιείς και σε αυτούς που πάσχουν από μια χρόνια νόσο(ή και περισσότερες..).Πριν το ταξίδι μας λοιπόν ενημερωνόμαστε για το μέρος που θέλουμε να πάμε.Εξωτερικό ή εσωτερικό.Ας πούμε ότι πάμε εσωτερικό..Όπου και να είναι αυτό.Υπάρχουν οι λεγόμενοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.Δηλαδή ας πούμε ,στην Θάσο έχει πολλές μέλισσες και στην Σαμοθράκη πολλά δηλητηριώδη ερπετά...όπως επίσης και πολλά δέντρα..και οχιές.Ή έχει κάπου πολλή άμμο στην θάλασσα όπου σέρνονται κάτι ψαράκια κακά ,οι δράκαινες.Πώς τα μαθαίνουμε όλα αυτά....Συνήθως οι μαμάδες ,και πάρα πολύ καλά κάνουν,παίρνουν τηλέφωνο στο κέντρο υγείας της περιοχής.ΔΕΝ είναι κακό να το κάνετε,απλά εκ πείρας σας λέω να μην θυμώσετε αν σας πουν πάρτε αργότερα...Στα νησιά κυρίως ,είναι ένας ιατρός και τραβάει κουπί..χαμός(και αυτό εκ πείρας).Να επιμείνετε να μιλήσετε στον ιατρό γιατί αυτός ξέρει καλύτερα και τι να σας πει και να σας πει και την αλήθεια(όρκος ,τον οποίο ευτυχώς οι μικροί  ιατροί σέβονται...) όσο αφορά το τι θα συμβεί αν σας συμβεί κάτι...αν πέσετε ας πούμε στα Κουφονήσια...ή στην Σαμοθράκη!Η καλύτερη ώρα είναι κατά τις 6-7 το απόγευμα όπου η δουλειά είναι πεσμένη...Δεν υπάρχουν παιδίατροι στα μικρά νησιά.Τέλος.Υπάρχουν όμως στα περισσότερα πλέον οικογενειακοί ιατροί/γενικοί (όπως εγώ!!!) οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι για τα επείγοντα( οπότε καταλαβαίνετε τώρα τι πίκραα έχω φάειιιιιιιιιι) .Επίσης έχουμε πει ότι εσωτερικό/εξωτερικό παίρνουμε τηλέφωνο το ΚΕΕΛΠΝΟ ιδίως αν πάμε εξωτερικό.
Για όσους έχουν πρόβλημα υγείας καλό θα ήταν να επισκεφτούν τον ιατρό τους πριν το ταξίδι για έναν γρήγορο έλεγχο και ανανέωση της συνταγής τους.Και να μην κάνουν τους ήρωες...αν κάνει ζέστη καθόμαστε μέσα αν έχουμε υπέρταση δεν πάμε στην θάλασσα στις μία το μεσημέρι!!Μετά δεν φταίει το κράτος που δεν σηκώνει το αεροπλάνο για να σας μαζέψει που πάθατε εγκεφαλικό!!Αφού το θέλατε να το πάθετε και δεν ακούτε κανέναν!!!!!
Οι μαμάδες τώρα-ετοιμάζετε το απαραίτητο μίνι φαρμακείο...είμαι σίγουρη ότι εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα που δεν έχω μωρό......DEPON ή ότι άλλο αντιπυρετικό έχετε..πάρτε και κανένα υπόθετο..στα νησιά δεν υπάρχουν και πολλά φάρμακα.ALGOFREN  ή ότι άλλο αντίστοιχο σας έχει δώσει ο παιδίατρός σας.Αντιβίωση δεν είναι απαραίτητο να πάρετε ,υπάρχουν παντού και υπάρχουν και σε ενδοφλέβια μορφή αν κάτι πάει στραβά.ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΟ και ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΓΟΥΡΑ,Αν το παιδάκι είναι με αλλεργίες ή άσθμα εννοείται πριν φύγετε πάτε στον παιδίατρο ,του λέτε που θα πάτε μήπως χρειαστεί να σας γράψει κι άλλη μία κανίστρα spray ή να σας συνταγογραφήσει τους στυλούς αδρεναλίνης.Πολλές μαμάδες λένε για την κορτιζόνη...μύθος...Η κορτιζόνη δεν κάνει τίποτα σε περίπτωση σοκ,το αντισταμινικό είναι αυτό που μπλοκάρει την συνέχιση της αλυσίδωτης αλλεργικής αντίδρασης.ATARAX ,XOZAL,FENISTIL    και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.
Εάν τώρα σας πιάνει ναυτία,στο φαρμακείο για χαπάκια ,τσίχλες....αν έχετε πρόβλημα υγείας στον ιατρό γιατί όλα αυτά κάνουν κακούς συνδυασμούς με μερικά άλλα χάπια.
Θα πάρετε μαζί σας και χάπια για την διάρροια των ταξιδιωτών(IMODIUM) το οποίο για να είμαστε σαφείς έχει ένδειξη ΜΟΝΟ για ταξιδιώτες ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ!!Μην κοιτάτε τις διαφημίσεις....ανοίχτε τον υπολογιστή και ψάξτε.....


2.ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Ο προορισμός-Άλλο είναι να πας στην Σαμοθράκη( όπου αν πέσεις από τις βάθρες μπορεί να κάνουν να σε βρουν μια μέρα και μετά 6 ώρες με την τράτα με σπασμένα πόδια) και άλλο να πας στην Ρόδο.Άλλο είναι να πας στο Παρίσι και άλλο στην Ινδία.Σε όλα τα μέρη υπάρχουν διαφορετικοί κίνδυνοι,διαφορετικά μικρόβια,διαφορετικό κλίμα.Όλα αυτά και πρέπει να τα σκεφτείτε και πρέπει να ενημερωθείτε .Ή από τον ιατρό σας ή από το ΚΕΕΛΠΝΟ.Επαναλαμβάνω και ας γίνω κουραστική-σε ταξίδι εξωτερικού ένα μήνα πριν τηλέφωνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ ,ακόμη και στην Ευρώπη κάνουμε εμβόλια ΕΣΤΩ κι αν πάμε για 5 ημέρες!!!
Στο μέρος λοιπόν που θα πάμε...

Σενάριο 1. Αλλεργικό σοκ...φάγαμε κάτι,μας τσίμπησε κάτι κτλ.Δεν ξέρω αν ξέρετε,αλλά ένα αλλεργικό σοκ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρηζόμαστε!Μπορεί κάποιος να λιποθυμίσει ....ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΕΚΑΒ,Αυτοί θα ειδοποιήσουν όχι εσείς το Κέντρο υγείας!!! Εσείς ψυχραιμία,βάζουμε τον άνθρωπο που το έπαθε σε σκιά,τα πόδια ψηλά(πέφτει η πίεση στο σοκ) και αν έχει αναπνευστική δυσκολία...εύχομαι να ξέρετε πρώτες βοήθειες.ΑΝ όχι ...
(Σας δίνω τις οδηγίες ανάνηψης ,δηλαδή για καρδιακή προσβολή ή και πνιγμό.....το σοκ καταλήγει σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή για αυτό τα έβαλα εδώ).


EΔΩ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ               ΒΙΝΤΕΟ

ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ( για τα παιδιά έχει και για τον πνιγμό εδώ ,στο τέλος λέει για απινιδώσεις...δεν μπορούσα να το βγάλω αυτό μην δίνετε σημασία αυτά στο τέλος είναι για εμάς.)
ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Για εξάσκηση δείτε στο you tube(rescutitaion στα αγγλικά) και πάρτε μια κούκλα να κάνετε ότι κάνουν.Ποτέ δεν ξέρεις...μπορεί να σώσετε κάποιον,εμένα μου έτυχε ένας κύριος στην παραλία είχε δει ένα ντοκιμαντέρ και μέχρι να πάω κράτησε τον άνθρωπο με κυκλοφορία,έκανα και εγώ μια απινίδωση και επανήλθε!Αν όμως δεν τα έκανε όλα αυτά,έστω και όπως μπορούσε εκείνα τα 10 λεπτά μέχρι να πάω,δεν θα ζούσε ότι και να έκανα εγώ...

Όπου λέει έλεγχο σφυγμού-στην καρωτίδα απαλά τα δυο μας δάκτυλα-ΔΕΝ ΠΑΤΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕ.
Πλήξεις στα παιδιά με το ένα χέρι και όχι με δύναμη ,στα μωρά με τα δυο δάχτυλα και απαλά.
Το θέμα δεν είναι να τα κάνετε τέλεια.Το θέμα είναι μέχρι να έρθει βοήθεια να κουνιέται το αίμα,να υπάρχει κυκλοφορία αίματος δηλαδή, ώστε να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος.Πλέον οι αναπνοές δεν είναι τόσο βασικές όσο οι πλήξεις...από το 2010 ,καινούργια οδηγία.Αυτά είναι και για την καρδιακή ανακοπή.Σε αναπνευστική μόνο ανακοπή(έχω σφυγμό δηλαδή...αλλά..για λίγο άμα δεν κάνουμε αναπνοές) ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ.
Καλό θα ήταν να μπείτε να γραφτείτε και ΕΔΩ.Είναι όλες οι οδηγίες τις ανάνηψης ,αχρείαστη να είναι,έχει και posters στα ελληνικά....μην διαβάσετε τα ιατρικά μπλα-μπλα,απλά δέστε τα poster να έχετε την εικόνα.

Σενάριο 2. Πνιγμός....Αν δεν ξέρουμε καλό κολύμπι δεν βουτάμε να σώσουμε κάποιον!!! Θα πνιγείτε και εσείς στο χαλαρό.Βασική αρχή είναι ο διασώστης,αυτός που θα δώσει τις πρώτες βοήθειες ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΡΩΤΑ!!

Στον πνιγμό οι οδηγίες είναι επίσης οι παραπάνω γιατί και αυτός είναι αναπνευστική/ καρδιοαναπνευστική ανακοπή.
Τώρα για την ανάνηψη κάποια λόγια για να μην φοβάστε.Εκείνη την στιγμή αν φοβηθείτε τέλος το παιχνίδι.Κλείνετε τα αυτιά σας,δεν ακούτε τίποτα και θυμάστε τις παραπάνω οδηγίες.Βασικά τους αριθμούς.
Στους ενήλικες κάνουμε 100/λεπτό πλήξεις,δηλαδή γρήγορα όχι μια τώρα και μια μετά από 30 δευτερόλεπτα όπως δείχνουν στην τηλεόραση.
Σας βάζω ένα βιντεάκι .Εδώ δείχνουν τι κάνουμε.Δείτε κυρίως την αρχή πώς κάνει μαλάξεις και ότι δεν φυσάει με το στόμα του στο στόμα του άλλου αλλά έχει μάσκα μιας χρήσης...εσείς βάλτε χαρτομάντιλο.ΕΔΩ.


Τώρα,μόλις συνέλθει το γυρίζουμε στο πλάι δεξιά και τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Στα μικρά παιδιά καλύπτουμε με το στόμα μας και την μυτούλα.
Μια συμβουλή-τα παιδιά έλκονται από το νερό. ΜΗΝ τα χάνετε από τα μάτια σας ούτε δευτερόλεπτο.΄Εχουν διαφορετική ανατομία από εμάς και πνίγονται σε κλάσματα δευτερολέπτου!!
Επίσης αν κάποιος πνίγεται με φαγητό κάνουμε έναν χειρισμό EΔΩ  και ΕΔΩ
Αυτά για σήμερα....Αύριο θα σας πω και άλλα σενάρια σχετικά με τραυματισμούς,πτώσεις και τροχαία.
Πάνω από όλα-ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!Γιατί????Γιατί μόλις θα ανέβει η αδρεναλίνη σας ο εγκέφαλος σας ή θα πάθει παράκρουση ή θα αρχίσει να σκέφτεται με ταχύτητα φωτός...εσείς κανονίζετε το παιχνίδι!
Φιλάκια...Η τσαντούλα μου...αυτή είναι από το site ,η δικιά μου θα σκάσει σε λίγο με αυτά που έχει μέσα!!!!

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και καλό μήνα!! Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου. Εγώ μάλλον θα είμαι από αυτούς που θα πάθουν παράκρουση....εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να επιβεβαιωθώ. Να σκεφτείς δεν τόλμησα να ανοιξω να δω ούτε τα βίντεο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπω! Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου και οι οδηγίες σου αλλά άκρως αγχωτικές! Εγώ τουλάχιστον αγχώθηκα με όσα μπορεί κάποιος να πάθει στις διακοπές του! φτου! φτου! μακριά από εμάς!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα girl!! Σου έχω αφιέρωση http://beloved-ideas.blogspot.gr/2012/08/new-project-fo.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

kiss kiss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...